Otrzymaj powiadomienie, jeśli w ciągu 14 ostatnich dni była blisko Ciebie osoba, u której potwierdzono chorobę COVID-19. Już wkrótce!

Anonimowa
Prywatna
Bezpieczna
Całkowicie za darmo

how it looks like

Virus Contact Application

Jak to działa

Zezwól aplikacji na dostęp do Bluetooth i lokalizacji

Za każdym razem, gdy telefon zeskanuje sygnał Bluetooth innego użytkownika aplikacji VirusContact, zostanie to odnotowane. Wystarczy ją skonfigurować i możesz o niej zapomnieć — aplikacja pracuje w tle.

Otrzymaj powiadomienie, jeśli w ciągu 14 ostatnich dni była blisko Ciebie osoba, u której potwierdzono chorobę COVID-19.

Zgłoś potwierdzony u siebie pozytywny wynik testu na COVID-19

Anonimowo poinformujesz o tym innych użytkowników aplikacji, którzy w ciągu ostatnich 14 dni byli blisko Ciebie. To jakby powiedzieć rodzinie, że są narażeni. Dzięki tej aplikacji poinformujesz również osoby, których osobiście nie znasz.

CZĘSTO ZADAWANE PYTANIA

Czym jest aplikacja VirusContact i do czego służy?

VirusContact to aplikacja na smartfony, która ma służyć kontroli rozprzestrzeniania się choroby COVID-19. Jej użytkownicy mogą szybko otrzymać informację, że byli blisko innego użytkownika, który w ciągu ostatnich 14 dni otrzymał pozytywny wynik testu na obecność wirusa. Gdy do tego dojdzie, aplikacja poinformuje ich, kiedy, gdzie, z jakiej odległości i jak długo byli narażeni na wirusa. Na podstawie tych danych użytkownicy powinni móc ocenić, czy zaistniała sytuacja była groźna i czy należy wykonać test.

Jak to działa?

Aplikacja wymaga uprawnień do interfejsu Bluetooth w telefonie, do odczytu lokalizacji oraz do pracy w tle. Aplikacja, używając technologii Bluetooth LE (Low Energy), wyszukuje innych użytkowników w zasięgu telefonu (ok. 10 metrów). Po każdym zauważeniu w pobliżu innego użytkownika aplikacji w telefonie powstaje zapis z następującymi informacjami: unikalny identyfikator urządzenia, lokalizacja GPS, data i godzina spotkania oraz szacowana odległość między użytkownikami i czas trwania spotkania. Gdy użytkownik potwierdzi infekcję u siebie, wszyscy inni użytkownicy aplikacji, którzy spotkali się w ciągu ostatnich 14 dni (w okresie inkubacji wirusa), zostaną powiadomieni o narażeniu wraz z wyżej wymienionymi szczegółami.

Ile to kosztuje?

Pobranie i korzystanie z aplikacji jest całkowicie bezpłatne.